Post featured image

Osteoporose: Overzicht en Risicofactoren

Home / Kennisbank / Osteoporose / Osteoporose: Overzicht en Risicofactoren

Wat is Osteoporose?

Osteoporose is een chronische skeletaandoening waarbij de botsterkte afneemt, wat leidt tot een verhoogd risico op botbreuken. Vaak is een breuk het eerste signaal voor nader onderzoek.

Risicofactoren:

  • Leeftijd: Ouderen lopen meer risico.
  • Leefstijl: Weinig beweging, roken, alcoholgebruik en slechte voeding.
  • Geslacht: Vrouwen hebben dubbel zoveel kans.
  • Andere: Aandoeningen, vroege overgang, snel werkende schildklier, bepaalde medicatie (zoals Prednison), en laag vitamine D gehalte.

Prevalentie en Zorg

In Nederland hebben momenteel ongeveer één miljoen mensen osteoporose, en dit aantal stijgt naar verwachting naar 1,3 miljoen.

Val- en Fractuurrisico

Fracturen, ook zonder osteoporose, verdienen aandacht, vooral bij ouderen. Bij 50-plussers is de kans groot dat ze opnieuw vallen en iets breken. Fracturen leiden tot verminderde mobiliteit, slechtere gezondheid en soms vroegtijdig overlijden. Jaarlijks krijgen ruim 105.000 Nederlanders ouder dan 55 een fractuur, waarvan 90% door een val.

Behandeling

Het doel van de behandeling is het voorkomen van botbreuken en achteruitgang. Dit gebeurt vaak met een combinatie van medicatie, voeding en beweegzorg, waarbij samenwerking tussen zorgverleners cruciaal is.

Specialistische Therapie:

  • Doel: Meer en veilig bewegen, betere balans, verhoogde botbelasting, verlaagd fractuurrisico, en leefstijlbegeleiding.
  • Start: Valrisico-analyse om preventieve maatregelen te bepalen, zoals valpreventietraining en balansoefeningen.
  • Plan: Persoonsgericht beweeg- en leefstijlplan, geïntegreerd in het dagelijks leven, opgesteld door de therapeut samen met de patiënt. De therapeut is getraind in motiverende gespreksvoering om gedragsverandering te ondersteunen.

De zorg voor osteoporosepatiënten moet goed geregeld zijn, gezien de verwachte toename van het aantal ouderen met deze aandoening.