Post featured image

Hartrevalidatie

Home / Kennisbank / Hart- en vaatziekten / Hartrevalidatie

Hartrevalidatie in de eerste lijn.

Het is belangrijk dat revalidatie direct na ziekenhuisopname start of als vervolg op een eerdere revalidatie in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. Het persoonlijke programma dat wordt aangeboden, gericht op mentale en fysieke fitheid, is essentieel voor het herstel en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënten.

Onze fysiotherapeuten, die betrokken zijn bij de revalidatie, zijn aangesloten bij Chronisch ZorgNet, een landelijk netwerk dat zich richt op het aanbieden van fase 2 hartrevalidatie aan niet-complexe patiënten.

Het geven van zorg aan patiënten na een hartinfarct, dotter- en stentbehandeling, bypassoperatie, hartklepoperatie, bij het hebben van een pacemaker of ICD, bij hartfalen en bij angina pectoris, toont aan dat er specifieke aandacht is voor verschillende groepen patiënten met hart- en vaataandoeningen.

Binnen ons eerstelijns revalidatieprogramma begeleiden wij mensen:

  • na een hartinfarct
  • na een dotter- en stentbehandeling of bypassoperatie
  • na een hartklepoperatie
  • als je een pacemaker of ICD hebt
  • als je hartfalen hebt
  • veel last hebt van angina pectoris
  • bij een aangeboren hartafwijking

Aan de hand van de verwijzing van de cardioloog of huisarts wordt er samen met u een persoonlijk programma opgesteld. Denk aan doelen als het overwinnen van angst voor inspanning, het optimaliseren van het inspanningsvermogen, het ontdekken van fysieke grenzen en omgaan met fysieke beperkingen, het ontwikkelen en onderhouden van een actieve en gezonde leefstijl, het positief beïnvloeden van overige risicofactoren (zoals roken, stress, overgewicht en slaap) en tot slot het optimaliseren van de werkhervatting.

Tijdens de behandeling kunnen verschillende trainingsvormen worden ingezet, waaronder krachttraining, functionele training, training van het uithoudingsvermogen en ontspanning.

Het doel van hartrevalidatie is zelfredzaamheid: samen met de patiënt wordt geprobeerd om langdurige gedragseffecten te bereiken.
Binnen het programma wordt er indien nodig samengewerkt met andere disciplines (ergotherapeut, diëtist, psycholoog) om uw doel(en) te behalen.

Vergoeding

Meedoen aan een eerstelijns hartrevalidatieprogramma wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kunt u uw aanvullende verzekering gebruiken voor eerstelijns hartrevalidatie. U kunt een eerste lijn hartrevalidatie programma ook zelf betalen middels verschillende mogelijkheden binnen onze aangesloten praktijken. Het eerstelijns hartrevalidatieprogramma is een programma van 6 tot 12 weken.

Voordat je start met het eerstelijns hartrevalidatie programma krijg je eerst een intakegesprek. Hierin overleg je welk programma goed aansluit en wanneer je begint.

Tijdens de tweed afspraak starten we met testen en meten zodat er een maat gemaakt programma gemaakt kan worden. Als u gegevens heeft vanuit de hartrevalidatie in het ziekenhuis of revalidatiecentrum dan gebruiken deze gegevens ook zodat beide programma’s goed op elkaar aansluiten.

Uw Beweego praktijk draagt zorg voor dat;

  • er op de plek waar het beweegprogramma wordt uitgevoerd een AED binnen bereik is;
  • er tijdens de uitvoer van het beweegprogramma ten minste twee teamleden op locatie aanwezig zijn die bekwaam en bevoegd zijn in het uitvoeren van ‘basic life support’ (BLS) en het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED);
  • er ten minste één therapeut aanwezig is bij de uitvoer van het beweegprogramma die bekwaam en bevoegd is ten aanzien van het signaleren van overbelasting verschijnselen en/of (levens)bedreigende situaties bij coronairlijden of chronisch hartfalen;
  • er sprake is van goede communicatie tussen de tweede-/ derdelijnszorg en de eerstelijns therapeut (zoals een mogelijkheid tot (structureel) overleg tussen de eerstelijns therapeut en de verwijzend cardioloog*);
  • er een goede multidisciplinaire overdracht van informatie van de tweede- of derdelijns hartrevalidatie naar de eerstelijns therapeut heeft plaatsgevonden;
  • na afloop van het beweegprogramma er samen met u gekeken wordt naar een eventuele vervolg stap binnen de huidige setting of elder.
  • er binnen de praktijk een calamiteitenplan aanwezig is dat regelmatig wordt geactualiseerd en bekend is onder alle betrokken teamleden.

Enkele cijfers

De meest voorkomende chronische conditie aan hart en vaten is hypertensie (hoge bloeddruk) zonder orgaanschade met ruim 2,5 miljoen Nederlanders. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en in 2022 werd respectievelijk bij 49.849 mannen en 51.302 vrouwen de diagnose hypertensie (hoge bloeddruk) zonder orgaanbeschadiging gesteld Buiten de diagnose hypertensie (hoge bloeddruk) en de wat algemenere diagnose ‘andere ziekte(n) perifere arteriën’, zijn met name angina pectoris (pijn op de borst), hartfalen (onvermogen om voldoende bloed rond te pompen) en beroerte veel voorkomende aandoeningen.
Angina pectoris (pijn op de borst) komt 418.658 keer voor met een hoger voorkomen bij mannen (234.379 mannen versus 183.980 vrouwen). Deze aandoening het meest voor bij mannen tussen de 65 en 79 jaar oud. Relatief gezien, neemt het aantal personen met angina pectoris toe met de leeftijd.
Een andere veel voorkomende chronische diagnose is hartfalen (onvermogen om voldoende bloed rond te pompen) met ruim 240.992 personen. Deze aandoening komt vooral op hoge leeftijd voor: de prevalentie in de leeftijdscategorie 85 jaar en ouder ligt bij zowel mannen als vrouwen net onder de 200 per 1.000 personen.