COPD
In Nederland hebben ruim 600.000 mensen COPD, een verzamelnaam voor chronische longziekten. Bij COPD zijn de luchtwegen ontstoken en de longblaasjes beschadigd, wat luchtwegobstructie veroorzaakt. Dit leidt tot beperkingen in:
- Uithoudingsvermogen
- Spierkracht
- Ademhaling
Hierdoor worden dagelijkse activiteiten moeilijker. COPD komt vooral voor bij mensen ouder dan 40 jaar, met roken als grootste risicofactor. Bijna alle mensen met COPD hebben ook andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten.
De meest voorkomende klachten zijn:
- Kortademigheid bij inspanning
- Chronisch hoesten
- Verminderd uithoudingsvermogen en afname van spierkracht
Door verminderd uithoudingsvermogen en afname van spierkracht worden dagelijkse activiteiten, werk en hobby’s moeilijker, wat de kwaliteit van leven aantast. COPD is een ernstige longziekte met onomkeerbare gevolgen en staat op de vierde plaats van ziekten met de grootste ziektelast. Mensen met COPD hebben een verhoogd risico op ziekenhuisopnames door longaanvallen.
Behandeling
Er zijn behandelingen die de kwaliteit van leven en fysiek functioneren kunnen verbeteren. Longartsen of huisartsen/praktijkondersteuners kunnen:
- Medicatie voorschrijven
- Een longrevalidatietraject bij een fysiotherapeut adviseren
De multidisciplinaire longrevalidatie richt zich op:
- Verbetering van uithoudingsvermogen
- Verbetering van spierkracht
- Longreiniging
- Leefstijl- en energiemanagement advies
- Zelfmanagement
Bij multidisciplinaire longrevalidatie is vaak ook een fysiotherapeut betrokken. Fysiotherapie heeft bewezen voordelen, zoals:
- Vermindering van kortademigheid
- Verbetering van fysieke activiteit
- Verbetering van uithoudingsvermogen
- Betere kwaliteit van leven
Fysiotherapie wordt vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering na verwijzing door een huisarts of longarts.